Coach-4-You
Individuele begeleiding bij …
- Training is gericht op het overdragen van kennis en oefenen van vaardigheden.
- Mentoring is een vorm van begeleiding door een meer ervaren persoon aan een minder ervaren persoon, onder meer door kennis en praktische ervaring uit te wisselen en/of feedback te geven.
- Psychotherapie is aangewezen wanneer een ontwikkelingsvraag belemmerd wordt door hindernissen uit het verleden of door een psychische problematiek.
Coaching kan je zien als een proces waarbij de coach optreedt als een gids, die de coachee begeleidt en uitdaagt om haar/zijn potentieel te benutten en de door haar/hem gestelde doelen te bereiken.
De coach vertrekt vanuit een ontwikkelingsvraag: de coachee wil iets bereiken, maar weet niet (meer) hoe zij/hij daarin slaagt. De coach helpt in eerste instantie om het doel scherp te stellen. Vervolgens begeleidt de coach de coachee om haar/zijn talenten te (her)ontdekken en haar/zijn potentieel optimaal te benutten om dat doel te bereiken.
Een coach geeft geen advies, maar fungeert als gids, als klankbord, als spiegel en wegwijzer totdat de coachee haar/zijn doel bereikt of zelfstandig verder kan vanuit krachtige en bewuste keuzes.
Een coach faciliteert het veranderingsproces door de juiste vragen te stellen, door een spiegel voor te houden en door allerlei methodieken in te zetten. Herkaderen is hierbij erg belangrijk: de coach stimuleert de coachee om een bepaald feit, gedrag, gevoel of een bepaalde gedachte vanuit een andere invalshoek of andere overtuiging een andere inhoud te geven. Dit leidt vaak tot onverwachte, nieuwe mogelijkheden.
Bij de procesmatige coach moet er meer gedacht worden aan een mental coach die adviseert hoe er omgegaan moet worden met verliezen, met intimiderende tegenstanders en die denkt aan een juiste balans tussen leven en werken. Iemand die van een afstand en met minder belangen en daardoor rustiger meedenkt met de cliënt.
Coaching kan een belangrijke preventieve werking hebben voor psychische klachten als depressie,burn-out of bore-out. Stagnatie in bekwaamheid en verdere ontwikkeling, worden immers als belangrijke bronnen van oorsprong van deze klachten beschouwd. Het loont om de klachten voor te zijn door met behulp van een coach aan de inherente ontwikkelbehoefte van mensen bij te dragen.
Er zijn veel vormen van begeleiding die elementen van coaching in zich hebben. Hieronder volgt een onvolledige opsomming.
- Assessmentcoaching: begeleiding en ondersteuning van mensen die in de nabije toekomst een assessment moeten afleggen (bijvoorbeeld in het kader van een sollicitatieprocedure). Doel is dat de coachee met meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn aan het assessment deelneemt, en hierdoor optimaal uit de verf komt.
- Gelukscoaching:is gericht op het vergroten van geluksbewustzijn door aan de ene kant saboterende gewoonten bewust te maken en aan de andere kant nieuwe geluksgewoonten op te bouwen (neuroplasticiteit). Gelukscoaching kan ingezet worden op werk, alsmede voor persoonlijke doeleinden.
- Persoonlijke coaching: is gericht op het verdiepen van het bewustzijn van de coachee voor wat
- betreft de effecten van het eigen gedrag. De bedoeling is dat de coachee in beweging komt. Coaching is de ander leren te leren.
- Transformationele coaching: is gericht op het faciliteren van verandering van binnenuit door het bewustzijn te vergroten over het eigen handelen en door het bevrijden van aanwezig potentieel bij mensen, groepen of organisaties, zodat er een grotere kwaliteit van leven en werken ontstaat.
- Loopbaancounseling: heeft betrekking op de persoon-job fit. Een loopbaancounselor helpt een medewerker inzicht te krijgen in zijn waarden, interesses en mogelijkheden. Hij verbindt deze – samen met de medewerker – aan een bestaande of toekomstige functie. Loopbaancounseling sluit aan bij competentiemanagement en de competentieontwikkeling en kan ook goed worden ingezet binnen het mobiliteitsbeleid van een organisatie.
- Preventieve Coaching: Bijdragen aan de ontwikkeling van skills en professionele maturiteit van de coachee om op effectievere wijze zijn of haar (toekomstige) taken uit te voeren. Hiermee kan worden voorkomen dat de coachee in een later stadium vastloopt in zijn of haar werk.
- Teamcoaching: de coach zoekt naar collectieve patronen in gedrag en denken in de groep. Een teamcoach is erop gericht het bewustzijn van het team te vergroten, om vanuit dat grotere bewustzijn de groep in zijn denken en handelen in beweging of ontwikkeling te krijgen.
- Mindfulnesscoaching: vergroot bewustzijn en acceptatie en verkleint de impact van emoties en gedachtenpatronen. De coach begeleidt de coachee in het richten van aandacht op dat wat er op dat moment is. Effectief wanneer de coachee met emoties en terugkerende gedachtenpatronen zit.
- Immediate coaching: coaching via e-mail op dagelijkse basis. Meestal ingezet bij managementdevelopment coaching, maar ook geschikt voor ziekteverzuimbegeleiding en -preventie.
- Coaching als managementstijl: coachend leidinggeven kan het commitment bij medewerkers verhogen. Met een coachende stijl van leidinggeven zorgt de manager ervoor dat medewerkers zich betrokken voelen bij hun werk en de organisatie. Medewerkers voelen zich verantwoordelijk voor een product of proces. Ze kunnen zichzelf motiveren, zowel individueel of als team. De leidinggevende is geen baasmaar een coach van een team. Het team is zelf verantwoordelijk voor de te behalen resultaten – althans voor het hoe.
- Competentieontwikkelingsgericht coachen: geeft handvatten om gericht met de medewerker te werken aan de effectiviteit van de in te zetten competentiesop persoonlijk en organisatieniveau. Om dit te bereiken, zien we het coachen op competentieontwikkeling in het bijzonder als het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid voor de eigen competentieontwikkeling."
- Kindercoaching: doel is het coachen van kinderen bij het ontdekken van de eigen kwaliteiten en mogelijkheden en deze in te zetten in de situaties die voor het kind moeilijk zijn, het nemen van verantwoordelijkheid binnen de eigen mogelijkheden en grenzen en het bereiken van een door het kind (en de ouders) vastgesteld haalbaar doel.
- Seniorcoaching: doel is coachen van senioren, 65+, maar vaak al vanaf 50 jaar, wanneer er grote veranderingen in het leven (gaan) plaats vinden. De coach begeleidt de ouder wordende mens en helpt met het ontdekken van de persoonlijke kracht om vanuit wensen en verlangens vorm te geven aan het leven dat rest of afronding van zijn of haar leven.